Co i dlaczego warto wędzić?

wędzarnie borniak

Wędzenie to jedna z najstarszych i najbardziej znanych metod konserwacji żywności, a przy tym bardzo skuteczna. Prawidłowo uwędzona kiełbasa czy szynka długo zachowuje swoją świeżość i nie trzeba do niej dodawać środków konserwujących, czy przechowywać w lodówce. W związku z tym wędzona żywność nadaje się idealnie do zabrania w podróż – na pewno się nie zepsuje.

Wędzarnie znanej marki

wędzarnie borniakW przeciwieństwie to suszenia wędzone jedzenie nie traci aż tak bardzo swojej objętości, a w przeciwieństwie do solonych rzeczy jest o wiele smaczniejsza no i oczywiście mniej słona. Ponadto, wędzenie nadaje jedzeniu specyficznego aromatu, więc mięso czy ryby są zakonserwowane ale bardzo smaczne. Nie są słone jak np. dorsze w soli, ani też mało smaczne jak suszone owoce czy warzywa. Poprzez użycie różnych gatunków drewna i różnych trybów wędzenia można uzyskać różne aromaty np. słodkawy, czy gorzki. Nic więc dziwnego, że wędzenie było wykorzystywane zarówno w dawnych czasach jak i obecnie. Jednak współcześnie nie trzeba budować wędzarni i stale pilnować warunków jakie w niej panują. Markowe wędzarnie Borniak pozwalają na wędzenie dowolnych produktów szybko i bezproblemowo.

wędzarnie borniakWystarczy ustawić temperaturę, wrzucić zrębki wędzarnicze, zawiesić wędzonki i gotowe. Co zatem warto uwędzić? Na pewno najpopularniejsze są mięsiwa i ryby. Wędzona kiełbasa wieprzowa, czy wołowa to idealny dodatek do kanapek, bigosu, czy gulaszu. Sama kiełbaska może być nieco sucha, dlatego warto jest ją łączyć z czymś, co ma jakiś tłuszczyk lub zmiękczy i ,,namoczy” ją np. masłem, czy sosem. Wędzone są także ryby, głównie w całości. W ten sposób traci ona nieco swojego mulistego, morskiego aromatu i zyskuje wyrazisty aromat wędzarniczy. Wędzone ryby zwykle są jedzone na zimno wraz z chlebem i dodatkami. Wędzić można jednak nie tylko mięsa. W sklepach można natknąc się nieraz na wędzony ser. Zwykłe sery żółte często są mdłe i mało wyraziste. Dzięki wędzeniu wystarczy dodać ich niewielką ilość do dania by dodać im niesamowitego smaku. Przykładem wędzonego sera jest popularny w górach oscypek. Takie sery można łączyć z innymi np. na pizzę dać mozzarellę lub goudę (mają łagodne smaki) z odrobiną oscypka. Wtedy całość będzie pokryta serem, będzie smaczna, ale jednak smak sera nie będzie dominujący.

O dziwo wędzić można także owoce i warzywa. Szczególnie wędzona śliwka oraz wędzona papryka są popularne. Śliwkę można dorzucić do bigosu natomiast papryka nada się do zup i dań mięsnych. Można je kupić w formie stałej, jak i sproszkowanej, co ułatwia doprawianie potraw.